Arbejdstilsynet indfører nyt tilsyn i byggebranchen

Nyhedsbrev 8. juli 2020, 06:36:47       

Arbejdstilsynet indfører nyt tilsyn i byggebranchen

Det er ikke lykkes at knække kurven i forhold til alvorlige arbejdsulykker hos ansatte i bygge- og anlægsbranchen. Her kommer mere end dobbelt så mange alvorligt til skade på deres arbejde i forhold til andre ansatte på det danske arbejdsmarked. Samtidig viser tal, at mange ansatte i branchen overbelastes fysisk.

Ny tilsynsmetode pr. 1. november 2017

Det er alvorligt, og derfor iværksætter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra den 1. november et forsøg med en ny tilsynsmetode, der skal nedbringe antallet af ulykker og nedslidning i branchen.  
Den nye metode betyder, at Arbejdstilsynet i højere grad vil komme på uanmeldt besøg på byggepladser, hvor det farlige arbejde udføres. Samtidig vil der være øget fokus på forebyggelse.

Skal du have nye installationer, bygget eller renoveret?

Så skal du være meget opmærksom på dit ansvar som bygherre.
Samtidig med den nye tilsynsmetode vil Arbejdstilsynet fokusere langt mere på hele byggeriets værdikæde og dermed på de rammer, der er sat af byggeledelsen og bygherren – og dermed på arbejdsmiljøproblemer i den enkelte virksomhed. 

Hvornår er du bygherre og dit ansvar som bygherre

Ulykke på en byggepladsKort fortalt er Bygherren den, der får udført et stykke arbejde. Og det gælder uanset om, der er tale om nybyggeri, renovering eller anlægsopgaver som eksempelvis installation af ventilationsanlæg. 
Bygherren har det koordinerende ansvar. Samtidig er det bygherrens ansvar, at der bliver udarbejdet en Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) afhængigt af byggeriets omfang og farligheden af arbejdet. 

Vil du vide mere om indhold og udarbejdelse af PSS, så klik her. 

Arbejdstilsynet langt mere i dialog 

Arbejdstilsynet skal efter den nye tilsynsmetode være langt mere i dialog med virksomhederne, byggeledelsen og bygherren om planlægning og samarbejde for at forebygge ulykker og nedslidning. Hvis Arbejdstilsynet eksempelvis konstaterer, at der på byggepladsen er en direkte risiko for de ansattes sikkerhed og sundhed, skal der afholdes et dialogmøde hos den ansvarlige virksomhed. Og hvis arbejdsmiljøproblemerne skyldes dårlige rammer for virksomhederne på byggepladsen, vil Arbejdstilsynet følge op over for byggeledelsen eller bygherren.

Forsøget med tilsynsmetoden fortsætter frem til 30. april 2018, hvorefter metoden bliver evalueret, så der kan tages stilling til, om den skal videreføres.

Læs hele Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse her.


Få hjælp hos Avidenz

Vi hjælper din virksomhed med at få styr på alle sikkerhedskravene og ansvaret som bygherre. Vi hjælper også med at udarbejde PSS, koordinere aktiviteter og afholde sikkerhedsmøder.

Læs mere på vores hjemmeside her, eller kontakt os for at høre nærmere på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk
 
Følg os på         
--
www.avidenz.dk | Kontakt